Havermelk of (Bulletproof) koffie

(Bulletproof)Koffie, (haver)melk gezond? 

Of koffie (on)gezond is, daar zijn de onderzoekers over verdeeld. Een wijs persoon heeft ooit gezegd ‘de dosis maakt het vergif’ en dat lijkt mij een goed uitgangspunt. 

Wanneer jij een gezond persoon bent en echt geniet van je koffie, deze met mate drinkt en de koffie jou vooral niet slechter of anders laat voelen na het drinken ervan, kan je rustig van koffie genieten. 

Met welke intentie jij je koffie drinkt maakt verschil. Maak je er een bewust geniet momentje van, of sla je even snel een bak achterover omdat dat nou eenmaal is wat jij altijd doet?

Ook hoe en wanneer jij je koffie drinkt is belangrijk om het gezond en bewust te houden.

Het voordeel van koffie zou zijn dat het antioxidanten bevat maar om uit te vinden of het goed voor jou werkt, of misschien wel helemaal niet, is het wijs om je ‘bakkie pleur’ (ik ben geboren Rotterdamse….) eens een week te laten staan. Hoe voel je je dan? Houdt dat eens goed bij in een (voeding)dagboek. 

En lees vooral onderstaande tips en suggesties over hoe je dan het best je koffie drinkt en wanneer koffie misschien toch niet zo oké voor jou is. Wil je daarin begeleiding? Klop dan eens bij mij aan, dan kijken we samen!

Voel je niks negatiefs na het drinken van je bakje, en kun je mate houden en er ook een paar dagen zonder? Drink je koffie dan vooral omdat jij het heel lekker vindt en er echt van geniet!

Wat zijn nou wijze uitgangspunten als je koffie drinkt?

-Ga na hoe jij je voelt na het drinken van koffie? Raak je bijvoorbeeld in de ‘overdrive’ en voel je je onrustig, dan is de cafeïne in koffie misschien niet zo fijn voor jou. Dit effect kan overigens ook door groene en zwarte thee komen. Na het drinken komt dan vaak een dip van erge vermoeidheid die je dan geneigd bent weg te drinken met weer een kopje koffie…

-Neem geen koffie direct na het opstaan. Kun je niet functioneren zonder koffie, dan is het zaak te laten uitzoeken waarom dat zo is. Kan een hormonale kwestie vanuit je cortisol huishouding zijn. Koffie direct na opstaan is veel te stimulerend. Je lichaam wordt vanuit rust (0) direct naar 100 gebracht en dat is niet bevorderlijk voor je welbevinden. Bovendien ben je uitgedroogd na een nacht zonder water en koffie werkt ook uitdrogend. Drink dus 1 of 2 glazen (gefilterd) water, beweeg wat en kijk of je lichaam zelf kan zorgen om jou van energie te voorzien

Koffie direct na het wakker worden? Een no-go voor je cortisol huishouding. Wacht minimaal 2 uur en start je dag met water en zonlicht ipv koffie. Wedden dat jij je de rest van de dag beter voelt en ook nog beter slaapt? Lees ook mijn blog over slapen.

-Doe je aan vasten dan verbreekt een zwarte koffie je fast niet. Cappuccino/latte of koffie met (plantaardige)melk en/of suiker verbreekt je fast wel

-Drink geen koffie bij je maaltijd. Koffie heeft wat anti nutriënten zoals tannines welke ervoor zorgen dat je met name mineralen uit je voeding minder goed kunt opnemen. Dus dan eet jij een gezond eitje met wat groenten erdoor, kan je lichaam minder met de voedingsstoffen omdat jij er koffie bij drinkt! Wacht dus minimaal een half uur rondom je maaltijd met koffie drinken

-Maximaal neem je 2 kopjes koffie per dag en liefst sla je af en toe een dagje over

-Na 14:00 uur in de middag geen koffie meer. Ben jij iemand die tot in de avond koffie kan drinken zonder dat dit effect heeft op je slaap? Dan is het zaak om uit te laten zoeken of fase 1 van je lever misschien te snel werkt. Als dat zo is dan is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid want dit kan een ophoping van afvalstoffen in je lichaam geven

-De kwaliteit van de bonen: kies voor biologische bonen van een kleine of locale branderij en vraag naar hun proces van roosteren. Veel koffie bonen worden donker geroosterd en daarbij ontstaan stofjes die niet goed voor je zijn. Om over de smaak maar niet te spreken! Koffiecupjes van aluminium vermijd je helemaal. Aluminum is een metaal wat zich in jouw lichaam gaat ophopen en klachten gaat geven. Dit moet je dan weer laten ontgiften en ontstoren! Bovendien is de aarde ook niet blij met al dat afval

-Vul altijd je vocht aan: drink een glas water bij iedere kop koffie die je neemt

Dan is er nog de manier waarop jij je koffie drinkt. Stel je hebt prachtige biologische koffiebonen en een heel goed espresso apparaat met weinig kunststof en aluminium. Je drinkt je koffie pas halverwege de ochtend nadat je hebt bewogen en drinkt het minimaal een half uur na je eten. Je bent je ook bewust dat gepasteuriseerde melk niet helemaal je van het is dus neemt havermelk of sojamelk. Denk je dat je dan goed bezig bent? Nee, niet echt! Pfffff, je mag ook niks zo lijkt het. Maar lees even door:

Havermelk is ‘melk’ gemaakt van zeer fijngemalen haver(mout). Haver is een koolhydraat en dus een suiker. Suiker geeft ons lichaam een bloedsuikerpiek en een signaal naar de alvleesklier om insuline aan te maken om die suiker weer uit je bloed te halen en op te slaan in je vetcellen. Wanneer je hiermee een cappuccino maakt geef je je lichaam een behoorlijke glucosepiek! En glucosepieken maken je op lange termijn ziek en op korte termijn moe. 

Daarnaast is havermelk echt niet alleen haver en melk. Vooral de barista varianten die zo mooi schuimen hebben allerlei extra toevoegingen als plantaardige olien (zoals raapzaad, zonnebloem). Plantaardige olien hebben het imago gezond te zijn, maar dat zijn ze niet. Althans niet wanneer je ze verwarmd (dan oxideren ze en hebben in je lichaam en cellen een verouderend effect). 

Plantaardige oliën (omega 6) zijn ontstekings bevorderend en je wilt er niet teveel van binnen krijgen. 

Helaas krijgen we dat wel want deze goedkope oliën zitten in bijna alle kant en klare producten, koekjes, chips, pesto’s etc. Kijk maar eens op het etiket! 

Verder zit er vaak toegevoegde vitamine’s zoals D en B12 in omdat veel veganisten plantaardige melk gebruiken. Op deze manier zou je dan als veganist tekorten kunnen aanvullen. Maar helaas gebruiken de fabrikanten de chemische varianten van deze vitamines ipv de natuurlijke en die zijn eerder slecht dan goed voor je. 

Als laatste zit er behalve haver (of kokos, amandel etc melk) ook nog rijst in. Fijngemalen rijst. En dat heeft hetzelfde effect op je bloedglucose.

Sojamelk dan beter? Nee. Soja is vaak genetisch gemanipuleerd en bevat veel anti-nutrienten zoals oa fytinezuur wat opname van mineralen tegen gaat en lectines die je darmwand irriteren en beschadigen. De soja industrie is bovendien niet oké voor de aarde. Soja melk vermijd je daarom het best. Mannen doen er beter aan helemaal geen soja producten te nemen vanwege de fyto-oestrogenen in soja. Daar krijgen ze vrouwelijke vormen van namelijk. Soja is alleen van voedingswaarde wanneer het gefermenteerd is zoals in miso of tamari. Vrouwen met overgangsklachten vanuit oestrogeen disbalans kunnen soms wat voordeel hebben bij het gebruik van gefermenteerde soja.

Dan toch maar gewone melk? Nou ja, ook beter van niet. Gewone melk wordt gepasteuriseerd waardoor alle waardevolle stoffen eruit gaan. Tevens wordt het enzym lactaat hierdoor kapot gemaakt. Waardoor je lichaam de lactose in melk minder goed kan verteren en er intoleranties ontstaan. Lactosevrije melk ben ik ook geen van van, want dat is dan weer een fabrieksproduct.

Wat dan wel? Een optie kan zijn dat je zelf notenmelk maakt. Genoeg recepten te vinden op internet. Zolang het alleen gemalen noten zijn en water, kun je dit goed gebruiken. Heb je alleen geen schuim van.

Je zou bij een boer rauwe melk kunnen halen. Moet je wel een boer vinden die biologisch werkt, aan het welzijn van de dieren denkt en de koeien moeten grasgevoerd zijn en niet op krachtvoer staan. Het liefst heb je dan ook oude koeienrassen omdat die dat nog kunnen, gras (en mineralen) eten/verteren. Dan krijg je melk die nog alle voedingswaarde behouden heeft. Echter die melk verwarm je beter niet omdat dan de voedingswaarde alsnog afneemt.

Een andere goede optie is bulletproof koffie. Misschien heb je er al van gehoord, misschien nog niet. Het is koffie waaraan je MCT olie of poeder en een klont roomboter toevoegt….. Dit meng je in een blender (tegenwoordig gebruik ik zo’n kleine milkfrotter op batterijen. Werkt perfect! en veel eenvoudiger dan in je blender) en dan krijg je koffie met zelfs een klein schuimlaagje. Ik ben er ‘hooked’ aan!

Hoe ik het maak:

Zet een heerlijke espresso van versgemalen biologische bonen

Pak een (kleine) blender die warme vloeistoffen aankan. Of gebruik je staafmixer. Pas wel op dat je het plafond schoon houdt 😉

Doe daar een flinke theelepel MCT poeder in (Mattison heeft een goede)

Voeg er twee theelepels (max 1 eetlepel, bouw het op) biologisch dynamische roomboter aan toe

Scheut heet water erbij (die scheut hangt af van hoe sterk jij je koffie lekker vindt. Zet je gewone filterkoffie dan heb je mini scheutje of zelfs niks nodig. Dan doe je de koffie erbij in de blender)

Blender dit voor 20/30 sec goed door elkaar tot het schuimt

Schenk het voorzichtig op je espresso, zie het veranderen in een cappuccino en geniet

Een bulletproof koffie verstoort je bloedsuiker niet (ik heb alles bij mezelf gemeten met een glucosemeter). En als je de basisregels in gedachten houdt over wanneer je de koffie drinkt, dan drink je koffie op de meest bewuste manier.

En is het nou een keertje anders? Geeft niet! Geniet er vooral van, dat is het allerbelangrijkste!

Tip voor variaties in je bulletproof:

voeg wat extra rauwe cacao aan je blender toe voor een “wiener melange”

voor een peppermint mocha (of “after eight” koffie) doe je er naast je cacaopoeder ook een drupje pepermuntolie of 3 verse muntblaadjes bij

een pumpkin spice koffie maak je door een eetlepel pompoenpuree waaraan je koekkruiden hebt toegevoegd in je blender te doen. Heerlijk! (En vullend)

voeg een (of 2) flinke theelepels proteïne poeder toe voor een zalige, smaakvolle, romige en meer schuimende variant (ik gebruik het liefst mokka of chocolade smaak van Sunwarrior). Dit is een mooie voor na het sporten wanneer je extra eiwitten kunt gebruiken

Collageen is ook een hele mooie toevoeging aan je koffie. Met het ouder worden neemt de collageen productie in je lichaam namelijk af en het is het meest voorkomende lichaamseiwit. Je vindt het in botten, pezen, spieren, huid. Bijna overal. Het zorgt voor elasticiteit, stevigheid en structuur. Dus wil je een jonger huidje dan is collageen je vriend!

En zoals met alles: beweeg na het drinken van je koffie. Koffie geeft je energie en die energie heeft een uitlaat nodig. Zittend een (of meer) kop koffie nuttigen is niet bevordelijk voor je!

Mocht je naar aanleiding van dit blog vragen hebben, schroom niet en neem contact met mij op. Ik adviseer je graag over welke voeding bij jou persoonlijk en jouw behoeftes en doelstellingen past

Drink smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven