Rauwe melk

Over (rauwe) melk(producten)

Drinken jullie graag melk? Of liever niet omdat het ‘niet lekker valt’ en je er rare ontlasting van krijgt. Of buikpijn. Of je hebt ergens gelezen dat melk toch niet zo ‘goed voor elk’ is. Of je bent lactose-intolerant en neemt daarom geen zuivel? Dit blog gaat over de voordelen van rauwe melk en is dus in dat opzicht ongeschikt voor veganisten.

Koezuivel

Ik hoorde jarenlang bij de categorie ‘geen koe-zuivel gebruiker’. Met reden. Koemelk producten worden niet door iedereen goed verteerd (geit vaak beter, dus ik eet/at wel geitenkaas), ik vond een glas melk al nooit zo lekker en uit onderzoek bleek ik lactose-intolerant te zijn. Nou ja, dan maar geen melk. Vond ik niet zo erg behalve dan voor mijn cappuccino die ik zo nu en dan wel erg lekker vind. Zwarte koffie is bah. Of een golden milk, ook fijn. Dat is toch lekkerder met een laag romig schuim. 

Zuivelvrije of plantaardige melk?

Nu ja, ook geen punt. Want zuivelvrije ‘melk’ is overal verkrijgbaar in de vorm van bijvoorbeeld havermelk, kokosmelk, notenmelk of sojamelk. Mijn kritische kant is echter al jarenlang niet rustig over deze alternatieven. Want hoe dan ook blijven het fabrieksproducten en dat is niet mijn ding. De smaak is ook nooit echt jevanhet geweest. Ik heb werkelijk van alles en nog wat geprobeerd. Verschillende merken en combinaties. De laatste tijd was ik uitgekomen op een biologisch dynamische havermelk met een scheutje biologisch dynamische hazelnootmelk. Maar mijn cappuccino smaakte me niet lekker meer en de vraag bleef maar spelen of ik wel goed bezig was. Want al die toevoegingen in havermelk en ook: hoe kan je eigenlijk van havervlokken een ‘melk’ maken…? In een fabriek…. Net als lactose vrije melk. Niet echt mijn ding.

Uiteindelijk ben ik op ‘bulletproof’ koffie uitgekomen en dat bevalt me meer dan best. Hier kun je daar over lezen: blog bulletproof koffie

Met de melkkan naar de boer?

Ik dacht vaak aan vroeger. Ik heb al eens eerder in mijn persoonlijke verhaal geschreven over mijn oma die altijd met zemeltjes, kruiden en natuurlijke oplossingen aankwam. Maar in dit geval dacht ik niet aan mijn oma maar aan mijn lieve moeder. Die ons vroeger met een melkkan naar de boer stuurde om daar van die vieze warme melk te halen die direct uit de koe kwam…. 

Wat vond ik dat erg! En die melk was echt ontzettend vies…. En het was ook echt stom om met zo’n kan naar de boer te moeten. En die boer was ook al raar met altijd zo’n sigaar stompje in z’n mondhoek. 

Kortom: ik was een kind die zich schaamde voor dit rare gedoe en bij vriendinnen zag dat de melk gewoon in een pak in de koelkast stond en bij ons niet dus ik/wij waren raar…. 

Ik schaamde me kapot!

Maar mijn moeder bleek een punt te hebben! Bij die boer vele jaren geleden ging ik rauwe, ongepasteuriseerde melk halen. En had ik het nou maar wel gedronken, dan had ik toen – en later in m’n leven – waarschijnlijk veel minder last van allergieën (noem het maar en ik had het), eczeem, hooikoorts etc gehad. Mijn moeder zei overigens altijd dat ik die allergieën had vanwege het feit dat ze me geen borstvoeding kon geven. Daar heeft ze een punt, want borstvoeding (en een natuurlijke bevalling) helpt wezenlijk met de opbouw van je weerstand en de goede dierentuin in je darmen. Maar ja, als er geen borstvoeding is dan kan je het ook niet geven. 

En had het mij goed kunnen doen om die rauwe melk te drinken om mijn lichaam te helpen met de opbouw van een goed darm milieu. Want dat is een van de dingen die rauwe melk kan doen. Lees verder!

Geitenmelk? Schapenyoghurt? Kokosyoghurt anyone?

Fast forward naar vandaag. Mijn cappuccino smaakte me dus niet meer totdat ik de plantaardige melk eruit deed (want die is echt niet bevordelijk voor je gezondheid, waarom lees je ook in het blog over bulletproof koffie). 

En nu zat ik met lange tanden aan mijn kokosyoghurt. Ook verschillende merken uitgeprobeerd. Afgewisseld met geiten- en schapen zuivel. Ik moest met regelmaat snel naar het toilet na het eten ervan omdat ik buikpijn kreeg en geen beste ontlasting. 

Bah, ik dacht mijn gezondheid op een rijtje te hebben en wat dan nu weer? Geen yoghurt dan maar meer? Grappig detail is dat mijn hond heel graag de lepel aflikt van alle zuivel varianten. Maar geiten- en schaap kreeg hij niet meer want geheid moest ook hij snel uitgelaten worden want je raadt het al….…. Ik zal niet in details treden. 

Dus ik wist: dit mag ook anders. Dus, echt geen yoghurt achtige dingen dan meer?

Ik had veel flash backs van mijzelf als mopperend, sloffend en ongemakkelijk jong meisje die met de melkkan naar de boer ging (ik deed het wel, braaf hoor ;-)) en, zo als dat dan werkt, kwamen er op diverse momenten rauwe melk producten op mijn pad. Maar mijn weerstand was te groot. 

Ik kon niet tegen melk dus hoezo zou ik wel tegen rauwe melk kunnen? En ik dacht aan dat vieze goedje van toen. Nou nee, bedankt. Nee nee nee…..

Toen kwam de verlossing

Tot ik op een dag toch met een pot rauwmelkse kefir hangop thuiskwam. En vanaf de eerste hap verkocht was. Die smaak was overheerlijk! Ik nam direct nog een portie. Heerlijk was het, gecombineerd met vers fruit en noten, zaden, vezels. Wat een cadeau was dit! In lange tijd niet zo genoten! En beter nog: mijn buik voelt fijn (en die van mijn hond ook ;-)), ik voelde me fijn, eigenlijk beter dan ooit! Wow! 

En ik heb deze zomer voor het eerst geen (natuurlijke) hooikoorts middelen nodig omdat ik gewoon geen enkele last heb! Ik had al heel veel opgelost van mijn allergieën, onder andere door mijn darmen te herstellen (lang traject hoor, ander verhaal) waardoor we nu zelfs eindelijk die hond in huis konden hebben. Maar in de hoogtij dagen van de pollen kwam er toch nog wel eens een hooikoorts moment voorbij. Dit jaar niet!

Zoals het in mijn leven werkt probeer ik dingen dus eerst op mezelf (en mijn directe omgeving) uit. Niet alleen ik voel me veel beter, mijn lieve man ook. Verder en veel onderzoek naar rauwe melk gedaan en het is ongelofelijk hoe goed dit voor je is. Ik raad dus ook vaak aan om rauwmelkse producten op te nemen in een voedingspatroon.

Waarom is rauwe melk gezond en wat is het verschil met gepasteuriseerde melk?

Waarom kun je producten van rauwe melk nu wel eten en gepasteuriseerde melk niet? 

Pasteuriseren is het bewerken van rauwe melk. De melk wordt kort verhit (op 62-80 graden) waarmee bacteriën en ziektekiemen gedood worden. Dus dat is een goed ding zou je zeggen. 

In rauwe melk zijn mogelijk nog wel bacteriën aanwezig (want dat is nooit warmer geweest dan de lichaamstemperatuur van de koe) waardoor het afgeraden wordt voor zwangere vrouwen en mensen met weerstandsproblemen. 

Maar het pasteuriseren maakt ook enzymen die in melk zitten onwerkzaam. Bijvoorbeeld het enzym lactase. Lactase helpt je lichaam bij het afbreken van lactose (wat ook in melk zit). Omdat de lactase onwerkzaam is door het verhitten moet ons lichaam de lactose zelf afbreken en dat gaat niet altijd goed. Vandaar dat er zoveel mensen intolerant zijn. De eiwitten in melk veranderen door de verhitting van structuur en worden daarmee onnatuurlijk en geven veel meer kansen op allergie. Want het lichaam weet er dan niet goed raad mee en je immuunsysteem kan er dan van ‘aan’ gaan.

Meer vitamines en de super antioxidant glutathion!

En dan zijn er nog vitamines die in rauwe melk meer aanwezig zijn dan in verhitte/gepasteuriseerde melk. Bijvoorbeeld de vetoplosbare vitamines A D en K2. En zou rauwe melk meer vitamine C bevatten. Allemaal essentiëlele vitamines die veel, heel veel, goeds doen voor je lijf. Daarnaast bevat rauwe melk een behoorlijke hoeveelheid glutathion en dat is een zeer krachtige anti oxidant.

Bron van lactoferinne. Wat doet lactoferrine voor je?

En misschien heb je wel eens van lactoferrine gehoord. Een lichaamseigen eiwit wat enorm veel goede eigenschappen heeft. Het kan bijdragen aan het opruimen van virussen bijvoorbeeld. In je darmen helpt het bij het toenemen van de goede darmbacterien en kan zo helpen bij darmproblemen en allergieën. Het werkt anti-bacterieel, anti-gisten en anti-schimmel. Lactoferrine krijg je als baby in een hoge dosering binnen via moedermelk (het lichaam is echt geniaal…) en later maakt je lichaam het in kleine hoeveelheden zelf aan. Je kunt dit trouwens extra stimuleren door op een nuchtere maag je armspieren te gebruiken. Daarnaast zit het dus in rauwe melk producten (of je koopt een supplement). 

Gefermenteerd dus: goede probiotica voor gezonde darmen!

Als deze melk dan ook nog eens traditioneel gefermenteerd is tot een heerlijke kefir hangop of kwark of yoghurt….dan is de win win situatie helemaal compleet. Dan bevat het namelijk probiotica voor je darmen. En ook nog heeft de fermentatie er voor gezorgd dat de lactose al is afgebroken. 

Kortom: gepasteuriseerde melk is een fabrieksproduct en heeft niets meer te maken met de natuur. Rauwe melk heeft al heel veel mensen van een diversiteit aan klachten afgeholpen. Denk aan darmklachten zoals prikkelbare darm, allergieën (hooikoorts bijvoorbeeld), astma, eczeem, psoriasis, mooiere huid, acne verdwenen, betere stoelgang en vooral een algeheel gevoel van meer welbevinden.

Wat is belangrijk? Biologisch? Omega 3 & 6 verhouding. Grasgevoerde koeien?

Rauwe melk kun je niet in een winkel kopen, want dat mag niet. Dus ben je op een lokale boer aangewezen die rauwe melk verkoopt. Liefst dan wel een boer die biologisch werkt en de koeien lekker buiten laat komen en gras voert. Grasgevoerde koeien kunnen het ontstekingsremmende en goede vetzuur omega 3 vormen en dit komt dan ook in hun melk terecht.

Bij krachtvoer gevoerde koeien vormt zich geen omega 3 maar het ontstekings bevorderende omega 6. Daar krijgen we op andere manieren al veel te veel van binnen en dit is niet bevorderlijk.

Let dus bij je boer goed op het omliggende weiland om te zien of de koeien buiten komen en gras en kruiden eten. Met een beetje geluk kan en wil de boer ook nog iets vertellen en misschien ook of zij/hij nog meer doet voor het welzijn van de koe (en dus de melk) doordat ze eventueel mineralen toevoegen aan het grasland. En krijgen de koeien in de winter ook nog steeds gras ipv krachtvoer.

A1 of A2 melk? Caseïne? Exorfine?

Biologische boeren (maar het kan ook bij gangbare boeren, vraag er anders naar) houden vaker koeien van de wat oudere rassen (bijvoorbeeld Blaarkop, Jersey, Guernsey). Deze rassen vormen zogeheten A2 melk (A2 is een andere type caseïne, namelijk Alpha s2-caseïne. Dit is ook de soort caseïne die je vindt in de melk/kaas van geit of schaap). Deze A2 melk geeft geen exorfinen en A1 melk juist wel. Wanneer je gevoelig bent voor caseïne of je volgt een exorfine vrije dieet, dan zou je rauwmelkse producten van de oudere koeienrassen dus eens kunnen uitproberen. Wellicht werkt het goed voor je, maar wees altijd bedacht op hoe je lijf reageert!

A2 melk zou ook juist meer bescherming bieden tegen allergieën. De regulier veel gebruikte Holstein-Frisian koe is een koe die vooral op veel volume is gefokt en A1 melk produceert. A1 melk produceert bij verwarming een bepaalde peptide die allergieën kan geven.

Door voor een bewuste boer en grasgevoerde koeien te kiezen heb je waarschijnlijk de grootste kans op een glas echt voedzame melk. Let wel op dat je rauwe melk van de boer extra hygiënisch behandeld!

Vanwege de mogelijke extra aandacht die nodig is om rauwe melk goed te oude, mag het dus niet in een winkel verkocht worden. De enige rauwmelkse producten die op dit moment in de winkel verkrijgbaar zijn, is van de Raw Milk Company, Rauw Power genaamd. Dit zijn op traditionele wijze gefermenteerde producten. Omdat door de fermentatie de mogelijk schadelijke bacteriën van rauwe melk er niet meer zijn, mogen deze producten wel in de winkel liggen. 

En bonus: het is echt een supermooi en bewust bedrijf gerund door mensen met passie voor gezondheid en welbevinden!

Conclusie?

Conclusie is dus dat rauwe melk (producten) een goede toevoeging aan je voedingspatroon kan zijn.

Het bevat de mooie vetoplosbare vitamines A, D en K2, vitamine C, wat B vitamines en bovendien de super anti oxidant glutathion en het eiwit lactoferrine. Daarnaast is het enzym lactase nog aanwezig wat je dan weer helpt lactose af te breken. Dus ben je lactose intolerant dan kan het goed zijn dat rauwe melk wel lukt.

Ben je gevoelig voor caseïne / exorfinen dan mag je nog wat extra opletten en goed uitproberen of het voor jou werkt.

Belangrijk is wel dat je (biologische) melk koopt van grasgevoerde koeien. Rauwe, ongepasteuriseerde melk kun je niet in de winkel kopen dus je moet een locale boer zoeken.

De enige producten van rauwe melk die je wel in de winkel vindt zijn gefermenteerde producten van Rauw Power en die hebben eigenlijk nog meer voordelen: ze bevatten goede darm bacteriën en de lactose is door fermentatie al afgebroken zodat je lichaam dat niet meer hoeft te doen.

Zijn rauwe melk producten voor iedereen geschikt?

Zoals met alles: doe wat voor jou goed voelt. Probeer het rustig uit en kijk hoe je reageert. Niemand is hetzelfde dus er is ook niet een waarheid! Dit is mijn waarheid, belangrijk is dat jij je eigen zoekt. Maar graag deel ik hier wat mij helpt in de hoop dat jij er ook wat aan hebt!

Meer weten of samen op onderzoek uit? Of wil je ervaring delen, heb je vragen? Ik hoor je graag!

Neem dan contact met me op: info@ingridvaneijk.nl

Warme groet,

Ingrid

1 gedachte over “Rauwe melk”

  1. Wauw, wat een mooi uitgebreid verslag heb je geschreven! En wat heb je het duidelijk uitgelegd! Blij met dit artikel. Ik ga aan de gang met melkkefir van rauwe melk 💜🙏

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven