De basis

De basis, wat vind ik belangrijk en hoe werk ik?

Jij mag ook niks!
Mag jij dan nooit wat van jezelf? Dat is een opmerking die ik vaak kreeg. Als je gezond leeft en dus regelmatig het zoveelste gebakje van een jarige collega afslaat, dan vinden ze al snel dat je niks mag van jezelf.

Terwijl ik van mezelf alles mag wat ik maar wil…. Laat dat idee eens goed landen bij jezelf. 

Als je nou alles mag van jezelf, maar je hoeft al die suiker, verkeerde vetten en gebakjes gewoon niet meer. (Alleen dan misschien één keer in de zoveel tijd die echt hele super lekkere, van die echte bakker…)
Dan is dat toch een bevrijding? Je mag gewoon nee zeggen tegen de zoveelste traktatie waarvan je diep van binnen weet en voelt dat jij (je lichaam) het niet hoeft.

Deze reactie trouwens (‘jij mag nooit wat van jezelf’) heeft waarschijnlijk te maken met het onvermogen van de ander om ook een ander pad te bewandelen. 
Jij fungeert als een spiegel waar iemand inkijkt en daar iets ziet wat ie misschien zelf wel wil doen. Maar niet weet hoe. Dan heeft degene die in de spiegel kijkt liever dat jij er ook mee stopt want de confrontatie met het niet kunnen of willen is te groot of raakt iets pijnlijks bij de ander aan. 

Houd dus vooral jouw pad en wat jij belangrijk vindt voor ogen en laat je er niet door de mening van een ander van weerhouden. Je hoeft ook geen discussie te voeren of de ander te gaan overtuigen van jouw gelijk. Geef gewoon het goede voorbeeld en de kans is groot dat de vragen vanzelf gaan komen. Zeker als mensen zien hoeveel meer jij gaat stralen van jouw gezonde, blije en liefdevolle leefstijl.

De 80/20 regel
Wat ik zelf heb gemerkt is dat te streng zijn en bestraffend tegen jezelf praten een averechts effect heeft. Balans is belangrijk. Balans in dat je soms een doorzetting van jezelf vraagt ook al denk je dat iets moeilijk zal zijn.
En jezelf aan de andere kant ‘vrijaf’ gunt: de ’80/20′ regel bevalt mij heel goed.
Dat je voor 80% gezond eet en leeft en jezelf voor die 20% iets toestaat.


Zo houd ik bijvoorbeeld erg veel van chips. En dat past niet in een gezonde leefstijl, toch?
Echter met heel veel stress in je lijf gezonde dingen eten ‘omdat het moet’ en jezelf nooit iets gunnen heeft in mijn ogen niet het gewenste resultaat.
Stress overruled echt zoveel! Dus dan eet je gezond maar heeft het geen gezond effect want je baalt ervan dat je nooit iets ‘mag’..
Jezelf dus af en toe iets toestaan wat je heel lekker vindt maar wat misschien minder gezond is, zorgt ervoor dat jij gelukkig, gezond en zo stressvrij mogelijk blijft.
En daarnaast: wanneer jij gezond gaat eten (en gezond is dan hoe het bij jou past en hoe jouw lichaam het kan verteren en alle vitamines, mineralen en overige stoffen kan opnemen en uitscheiden), dan gaat je lichaam na een korte gewenningsperiode (waarin het tegen jou gaat schreeuwen: geef me suiker!!! geef me troep!!) echt vragen om gezonde voeding. Echt waar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven