Bottenbouillon
Recept voor helend en heerlijk superfood!
Boost voor je immuunsysteem en top als je beetje verkouden bent. Plus… Bomvol met alles waar je darmen van kunnen herstellen.
Wat vind je in de pan als het klaar is?:
Wat dacht je van collageen, gelatine, aminozuren, mineralen en vitamines.
Google maar eens op ‘bottenbouillon’!
Bottenbouillon is bijvoorbeeld rijk aan collageen. Collageen komt vrij door het sudderen van botten voor langere tijd op lage temperatuur.
Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Niet alleen belangrijk voor een gladde huid maar ook voor stevigheid van bijvoorbeeld botten, bindweefsel, haren, nagels, kraakbeen. Na je 25ste loopt je lichaamseigen productie terug om na je 50ste helemaal gestopt te zijn.
Het bevat daarnaast ook mineralen, gelatine en verschillende aminozuren, waaronder glycine, proline en glutamine. Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. En vooral glutamine doet heel veel goeds voor je darmwand.
Nodig:
Biologische soepkip
Gezuiverd water
Keltisch zeezout
Wat biologische soepgroenten als je er een ‘echte’ kippensoep van wilt maken
Eventueel een gistvrij bouillonblokje
Grote pan
Eventueel een Ecostoof
Bereidingswijze:
De hele kip doe je met botten en al in een pan met water en keltisch zeezout. Moet onder water staan. Aan de kook brengen en vervolgens minimaal 36 uur maar liever nog langer (48 uur) laten trekken. Ik doe dat dus mbv de Ecostoof anders kost het veel gas of Electra. Slowcooker kan ook. Na die uren gooi je het door een vergiet en vang je de bouillon op in een tweede pan.
In je vergiet ga je zorgvuldig de botjes eruit halen.
Het vlees doe je bij de bouillon. Dan wat groenten erbij, niet teveel. Bijvoorbeeld peen, bleekselderij, knolselderij. Of neem een zak of diepvriespak biologische soepgroenten. Eventueel een gist- en suikervrij bouillonblokje (meestal niet nodig omdat de bouillon zoveel smaak heeft gekregen) en opwarmen zodat de groenten gaar worden.
Eet smakelijk! Je lijf zal je dankbaar zijn
Teveel werk? Kijk eens op www.oerbouillon.nl. Ik word (helaas Haha) niet gesponsord maar ik vind deze bouillon van Christel de allerbeste