Omega’s 3 en 6 en 9

Vetzuren✨? Omega’s 3, 6 & 9. ALA, DHA, EPA. 

Zie jij door de bomen het bos nog met al die termen?

Toch is een beetje begrip belangrijk. Om een goede gezondheid te houden zijn de juiste vetzuren namelijk essentieel. De omega’s 3 & 6 zijn daarbij belangrijk om te begrijpen wat ze in je lichaam doen. Vooral de juiste verhouding/balans tussen deze twee is van groot belang. 

Die balans is vaak weg: we krijgen teveel omega 6 binnen. Is dat erg? Ja! 

Omega 6 is een trigger voor ontstekingen. En ontstekingen staan aan de basis van een heleboel aandoeningen zoals hart & vaatziekten en diabetes. Omega 6 vind je helaas bijna overal in terug waardoor een overdaad binnen krijgen bijna vanzelf gaat. Logisch dat zoveel mensen zich niet optimaal voelen. 

Omega 6 vetzuur is een trigger voor ontstekingen

Omega 6 vind je in plantaardige oliën en die worden gebruikt in bewerkte producten die je overal in de winkel vindt (als bv zonnebloemolie, raapzaadolie). In pestos, koekjes, sauzen, maaltijden, margarine, chips, gebak, pizza’s, plantaardige (vooral de barista varianten)melk, crackers etc…. Lees het etiket maar eens. Ook bakken de meeste patatzaken in zonnebloemolie (in ossewit of kokosvet zou echt een stuk beter zijn) en mag je er in restaurants en lunchrooms ook op bedacht zijn in welk olie of vet ze bakken. Lekkere knoflookgarnalen? Niet wanneer ze in zonnebloemolie zijn gebakken, wel als dit in olijfolie en op niet TE hoge temperatuur is.Je moet echt goed zoeken wil je een kant&klaar product vinden zonder plantaardige olie. Beter neem je dus geen kant&klare producten meer! Of kijk op het etiket of er goede vetten zijn gebruikt (goede vetten zijn: e.v. olijfolie, kokosvet of grasboter).

NB: een beetje omega 6 heb je trouwens wel nodig. Niet voor niks zegt de verhouding dat dit 1:1 of max 3:1 moet zijn.  Haal je omega 6 dus vooral uit noten, zaden, pitten (walnoten, cashewnoten, chiazaad, lijnzaad, zonnebloempitten, hennepzaad, pompoenpitten etc). Maar neem hier niet teveel van.

Plus let er op dat je deze producten rauw en onverwarmd eet. Door het verwarmen oxideren (= reageren met zuurstof) deze plantaardige vetten waardoor er schadelijke stoffen ontstaan. Het beste bewaar je deze producten dan ook afgesloten en op een koele plek. Lijnzaad maal je zelf. Als je het gebroken koopt dan is het namelijk al geoxideerd in de verpakking.

Verhouding tussen omega 6&3

Balans dus. De verhouding tussen omega 6&3 in je lijf is bij voorkeur maximaal 3:1 (heeeel lang geleden toen we nog niet bewerkt aten was de verhouding zelfs 1:1). Helaas is dit vaak totaal anders: waardes van 15:1, 20:1 zijn geen uitzondering. Zulke waardes betekent dus 15 of 20 keer zoveel omega 6 vetzuren in je lichaam tov omega 3! Dit werkt laaggradige ontstekingen in de hand.

Omega 3 vetzuur zet ontstekingen uit. Waar zit veel omega 3 in?

Omega 3 dus (DHA & EPA zijn omega 3 vetzuren) zet ontstekingen uit. En dat is wat die balans dus zo belangrijk maakt. Dat je lichaam de ‘tools’ heeft om het zelf te regelen. Omega 3 is echter veel lastiger om binnen te krijgen. De beste bron is namelijk vette vis. Maar veel vis eten is niet zo aan te raden oa vanwege gifstoffen en micro plastics. Het beste eet je dan wilde zalm of kleine visjes zoals sardientjes, makreel of ansjovis. In walnoten en lijnzaad zit ook wat omega 3 (& 6 zoals hierboven geschreven).

Echter, hier dien je ook veel van te eten om voldoende binnen te krijgen. Plus in combinatie met een bewust eetpatroon waarbij je zorgt dat je niet teveel omega 6 binnen krijgt. 

Omega 3 supplement, visolie nodig? Hoe krijg je voldoende omega 3 binnen? Het kan dus zinvol zijn om al dan niet niet tijdelijk omega 3 als supplement in te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld bovenstaande zaken niet eet. Of je hebt jarenlang verkeerd gegeten en je wilt je lichaam ondersteunen in het herstel. We kunnen de omega 6:3 verhouding in jouw bloed eenvoudig testen. Dan weet je erna precies of je op de goede weg zit met je eetpatroon, of dat je misschien aanpassingen mag doen. Het aanpassen van je eetpatroon – meestal samen met het nemen van een goed omega 3 supplement – heeft binnen 3 a 4 maanden effect op de vetzuursamenstelling van je bloed. 

Ik heb al vele mensen mogen begeleiden die met een heel hoog getal begonnen en allemaal netjes richting de 3:1 verhouding gingen.

Wil je hier meer over weten? Stuur me een berichtje, dan kijken we samen!?

Vlees, zuivel, eieren en vis en de omega 6:3 verhouding ? Heb jij een idee waar je omega 3& 6 nog meer in kunt vinden? En of het uitmaakt of je wel of geen biologisch vlees van gras gevoerde, buiten lopende & scharrelende dieren eet? Lees vooral nog even verder!

Ik kan je vertellen dat het enorm veel uitmaakt: mocht je vlees/zuivel/eieren eten, zorg dan dat de dieren buiten hebben geleefd en gras gevoerd zijn. Zoals ik al schreef, krijgen we allemaal veel te veel omega 6 vetzuren binnen. Teveel van deze vetzuren werken ontstekingen in de hand. En dat maakt ziek. Van sommige producten is het met een beetje onderzoek wel duidelijk of ze veel omega 6 bevatten. Hint: de meeste kant & klare producten zitten er vol mee. Maar soms is het even zoeken. Lees verder!

Biologisch vlees en zuivel

Minder bekend is het verschil in biologisch of niet biologisch vlees (en zuivel en eieren). Dieren uit de bio-industrie die in stallen worden gehouden en snel vetgemest en dus geslacht en verkocht kunnen worden, krijgen op stal krachtvoer te eten. Niet alleen hebben deze dieren geen goed leven en is het alleen daarvoor al zinvol om bewust (niet elke dag) biologisch vlees te consumeren. Maar door dit krachtvoer bevat hun vlees en de overige producten (zuivel/ei) meer omega 6 dan ooit en dan vroeger. Dit draagt dus ook bij aan die scheef gelopen omega 6:3 verhouding. 

Eet je vlees van een gras gevoerd dier wat lekker buiten mocht lopen, dan bevat hun vlees (en hun zuivel en eieren) in verhouding meer omega 3! Kies bijvoorbeeld voor biologische grasboter. Voor een betere omega 6:3 balans en voor het dierenwelzijn is biologisch vlees dus de juiste keuze. 

Bij vis is het zo dat deze vaak gekweekt wordt. Ook kweekvis krijgt krachtvoer en dus ook veel omega 6 in z’n vlees. Terwijl bijvoorbeeld een wilde zalm meer omega 3 bevat. Bij zalm gaat de voorkeur dus uit naar wilde zalm.

Wat mag je onthouden?

We krijgen in verhouding teveel van het vetzuur omega 6 binnen waardoor de natuurlijke balans tov omega 3 weg is en er welvaartsziekten en onbalans ontstaat. Omega 6 vind je vooral in: bewerkte producten in pakjes en zakjes, margarines & halvarines & andere fabrieksboters, vlees en zuivel uit de bioindustrie, plantaardige olien zoals zonnebloem, maisolie, sojaolie, raapzaadolie enz. Eet deze producten minder, alsjeblieft. Omega 3 zit vooral in vette vis of in een visolie / omega 3 supplement (dit kan ook een supplement met algenolie zijn)

Laat eventueel eenvoudig de vetzuren in je bloed testen

Conclusie: wees je bewust van hoeveel omega 6 je onbewust naar binnen krijgt. 

Laat eventueel je bloed eenvoudig, dmv een vingerprikje, testen om te zien of je aanpassingen mag doen aan je eetpatroon. 

En start met zelf alles maken zodat je precies weet wat je eet, of lees in de winkel nauwkeurig de etiketten om te speuren naar plantaardige oliën. En als je vlees/vis/zuivel/ei eet zorg dan dat dit biologische producten zijn. Moeilijk om toe te passen? Ik laat je graag het pad zien, inclusief meer dan 100 recepten en allerlei tips die je eenvoudig toe kunt passen. Als je het eenmaal weet dan zie je het vanzelf! 

Meer weten? Ik vertel het je graag wanneer je contact opneemt! Er zijn regelmatig aanbiedingen bij mijn leveranciers van supplementen die dan een vetzuren-test gratis bij aankoop van een omega-3-olie doen

Meer over de Omega 3 van Eqology

2 gedachten over “Omega’s 3 en 6 en 9”

  1. Pingback: Supplementen en aanverwanten - Ingrid van Eijk lifestyle coach

  2. Pingback: Vitamine D - Ingrid van Eijk - voedingsdeskundige - lifestyle expert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven